Puffadás, hasi görcsök, irritábilis bél

Puffadás, hasi görcsök, irritábilis bél

A puffadás, bélgörcsök, gázképződés, hasi diszkomfort érzet, a belek érzékenysége és fájdalma sok ember életét megkeserítő tünetek.

Nem ritka, hogy az érintett belefárad a reménytelen küzdelembe, mert:

  • ha elmegy egy gasztroenterológiai kivizsgálásra, az egyébként sem kellemes endoszkópos vizsgálatok nem fognak magyarázatot adni a panaszaira
  • ha diétákkal próbálkozik, legtöbbször csak annyit érhet el, hogy részeredményekért cserébe igen egyhangúvá, sivárrá változik az étkezése

És ekkor jön a „már mindenhol voltam”, vagy „mindent kipróbáltam” összegzés, mely kedvét szegi a további keresgélést illetően.

A tünetek hátterében szinte 100%-ban jelen van egy olyan probléma, melyet nem szokás értő módon tárgyalni. Ezt a hiányt szeretnénk most pótolni.

Az emésztőrendszeri nyálkahártyának van egy kizárólag elektronmikroszkópos felbontásban érzékelhető glykoprotein /fehérje- és szénhidrát elemekből felépülő óriásmolekulákat tartalmazó/ borítása.  A modern táplálkozási viszonyok közepette ez a réteg kisebb-nagyobb mértékben lekopik. Az eredeti, egészséges felépítésű réteg:

– egyfelől ideális életteret jelent azon jótékony bélbaktériumaink számára, melyek nélkül nem maradhatunk életben, és melyek csökkent száma, aránya és sokfélesége (biodiverzitás) rossz emésztést és az abból fakadó puffadást, gázképződést, görcsöket eredményez,

– másfelől ez a réteg a bélnyálkahártya sejtjeit védelmezi a kórokozó baktériumok és gombák, valamint az ételeinkben és italainkban lévő irritáló anyagok gyulladásokat provokáló hatásaitól.

Ha ezt a réteget a megfelelő összetevők szervezetbe történő bevitelével megerősítjük, vagy romjaiból újraépítjük, akkor számos egészségügyi problémát meg tudunk előzni. Ha nem, akkor legfeljebb részleges eredményekre juthatunk.

Na de miként fogjunk neki a megfelelő pótlásnak?

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlásával, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot, útmutatást itt.

Hippokrates, Paracelsus vagy akár Mecsnyikov szerint is a betegségek a bélből erednek.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az emésztőrendszeri nyálkahártya felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat -, az emésztőrendszeri nyálkahártyáját rendezni tudja, amely a jó közérzet, jó tápanyag-felszívódás, jól működő immunrendszer alapja.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász