Pajzsmirigy problémák

Pajzsmirigy problémák

Az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen emelkedett a pajzsmirigy működési zavarai által érintettek száma. Pontos adatok azért nincsenek, mert sokan élnek köztünk, akik nem is tudnak róla, hogy a pajzsmirigyük nem működik rendesen; helyesebben fogalmazva a szervezetben nem érvényesül elegendő pajzsmirigy hormonhatás.

Egy hormon hatásának hiánya esetében mindig a hormont termelő szervet tekintjük betegnek. De gondoljunk bele például a rádiózás gyakorlatába. A megfelelő vételhez kell egy az adást sugárzó adótorony, a rádióhullámok akadálytalan terjedése, és egy antenna a vételhez, plusz a rádiókészülék, ami megszólaltatja az adást.

Ha nincs hormontermelés, az olyan, mintha az adótorony lenne hibás.

Ha a hormonok nem jutnak el a célba, az olyan, mint amikor vastag falú beton épületben szeretnénk URH-adókat fogni. Nem megy, mert a beton blokkolja az ultrarövid sávú hullámok terjedését.

Ha a sejtek hormonérzékelő receptorai nem működnek jól, az olyan, mintha nem lenne antennánk. Ma ez nehezen elképzelhető a modern rádióknál, mert az antennát beépítik a készülékbe, ellenben a biológiában sajnos gyakori probléma a hormonokkal szembeni részleges érzéketlenség.

Az biztos, hogy a pajzsmirigy hormonok sejtjeinken kifejtett hatásai nélkül nincs energiánk.

Már a diagnosztika is félrevezető lehet, hiszen ha valaki beleássa magát a pajzsmirigy témába, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy pusztán a TSH-szint méréséből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Egyéként hosszú időn át a pajzsmirigy betegségeinek fontos diagnosztikai eleme volt az ébredési testhőmérséklet mérése. Ezt ma is érdemes visszahozni a gyakorlatba, hiszen ha az éjjeliszekrényünkön tartott hőmérővel mért (tehát ébredéskor, mielőtt az ágyból felkelnénk akár csak a mellékhelyiségekig tett körre) hőmérsékletünknek 36,6 és 36,8 C közt van, akkor a pajzsmirigy alulműködés lehetőségét gyakorlatilag kizártuk.

Hölgyek esetében a menstruáció idején, és az azt követő pár napban célszerű méricskélni, hogy a női hormonok által működtetett hőmérséklet-ingadozás ne zavarja meg a mért testhőmérséklet értelmezését.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány olyan problémát, mely bemutatja azt, hogy mennyire nem egyszerű a diagnosztika:

 • a pajzsmirigy két aktív hormont termel, a T3-nak is ismert trijód-tironint és a T4-ként ismert tiroxint. A hármas és négyes számok azt jelentik, hogy a tirozin nevű aminosav vázon hány jódatom kötődik. Sajnos előfordulhat, hogy a jód helyére egy másik halogén elem atomja ül be, például a fluor, amely megváltoztatja a hormon hatékonyságát, ám egy labortesztnél a laborautomata a hibás hormont nem tudja elkülöníteni a valóditól, azt is beleszámolja a mérésbe ugyanúgy, mint az egészséges felépítésűt, így a probléma nem derül ki.
 • Meglátásom szerint az előbb említett szituáció nem csak fluorral fordulhat elő, hanem a periódusos rendszer halogén csoportjába tartozó elemek közül – ahova a jód is tartozik- másokkal is, mint pl. a klórral, vagy brómmal.
 • Egyébként ezek a felvetések elgondolkodtatóak például abban a vonatkozásban is, hogy miért annyira káros a szervezetünkre a fluor (akár a fogkrémekből, vagy gyógyszerekből), és a klór a klóros vízből. A magam részéről sokszor láttam, hogy vannak köztünk olyanok, akik kifejezetten érzékenyek a klórra. És ismerek olyan úszókat (köztük celebeket is), akik néhány év klóros vizű uszodában folytatott edzést követően elképesztő módon elhíztak.
 • Általánosan elterjedt olyan mezőgazdasági vegyszerek alkalmazása, melyek a pajzsmirigy hormon-előállítási folyamatába alapanyagként belépnek a fenilalanin helyett, ezáltal beláthatatlan következményeket eredményezve.
 • A pajzsmirigy hormonjai közül a T3 a jóval aktívabb, a T4 inkább tartalékos. A pajzsmirigyen kívül, legnagyobb mértékben a májban alakulhat át a sokkal kevésbé hatékony T4 a jóval hatékonyabb T3-má. Azonban ez a folyamat is blokkolódhat, vagy meglassulhat.
 • Arra sincs garancia, hogy a hormonok eljutnak a célsejtekhez.
 • És az sem biztos, hogy a sejteken képesek hatást kifejteni, vagyis a sejtjeink részben érzéketlenné válhatnak a hormonokra.

Tehát a helyzet korántsem egyszerű.

De: az említett két évtizedes méréseim és megfigyeléseim alapján azt megalapozottan állíthatom, hogy igen nagy százalékban előfordul két alapvető betegséget okozó tényező:

 • a pajzsmirigy idegen anyagokkal történt terheltsége
 • és az autoimmunitás
 • emberek majd 100 %-a esetében a pajzsmirigy elszennyeződött. Hogy mivel? Azzal, ami szennyező, nem odavaló összetevőként a vérben előfordulhat.

A pajzsmirigy vérellátása kiváló, és a tömegéhez mérten rendkívül sok vért kap. Ez azt is jelenti, hogy a potenciálisan szennyező anyagokból is több áramlik át rajta. És ha az átáramló toxinok egy része le is rakódik benne, az a működéseit alaposan összezavarhatja, és össze is zavarja.

A vérbe többnyire az emésztőrendszeren keresztül kerülnek toxikus, azaz terhelő, vagy mérgező anyagok, de azért a bőrön és a tüdőn keresztüli bejutás lehetőségét se hagyjuk ki a felsorolásból.

A lényeg, hogy érdemes a bélnyálkahártyát, mint legfontosabb toxin-beáramlási kaput megerősíteni, hogy eleve csökkenjen a vér szennyezettsége, és fontos az erek falát megerősíteni (ezen belül a pajzsmirigyet ellátó erekét), hogy a vérbe került toxinok ne rakódhassanak le a pajzsmirigyben. Ezzel párhuzamosan javasolt a pajzsmirigyben lerakódott toxinok kiürítését is szorgalmazni.

 • Eddig több helyen, így az áteresztő bélnél, az allergiáknál és autoimmunitásról szóló fejezetekben is írtam arról, hogy az áteresztő, rossz funkciójú bélnyálkahártya által a keringésbe engedett anyagok a kiváltói az autoimmun folyamatoknak. Ha a vérbe kerülő idegen anyagok azon része ellen, melyek a pajzsmirigyben rakódnak le, az immunrendszer támadást indít ezen anyagok ellen, a reakció a környező pajzsmirigyszövetet is károsítja. Ekkor a pajzsmirigy elleni autoimmun folyamatról beszélünk. A pajzsmirigy betegségeinek zöme autoimmun probléma, bár a többség felderítetlen, mert a háziorvosok nem kérhetnek ilyen irányú laborvizsgálatokat. Viszont aki szeretne ilyen teszteket, a magánlaboratóriumokban némi pénzért el tudja őket végeztetni és maga is megbizonyosodhat róla, hogy érintett-e a pajzsmirigyét sújtó autoimmun tendencia által.

Összegezve: a hőmérőzést bárki el tudja végezni.

Laborba is el tud menni.

A bélfal és az érfalak (a pajzsmirigyet ellátó erekét is bele értve) kóros mértékű áteresztő állapotának rendezése, és a pajzsmirigy szöveti tisztítása minden eddigi igyekezetnél többet tehet pajzsmirigyünk egészségi állapotának stabilizálása érdekében.

Mi a megoldás az exjuvantibus.hu ajánlása alapján?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlásával, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen tanácsot, útmutatást itt.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász