Glutén problematika

Glutén problematika

Ki ne hallott volna napjaink egyik legtöbbet emlegetett problémájáról, a glutén érzékenységről.

A témát igyekszem a lehető legegyszerűbben tárgyalni tekintettel azokra, akiket érdekel, illetve érint, de nem mélyedtek el részletes kémiai és immunológiai ismeretek felcsipegetésében.

Tehát adott egy glutént, azaz nagyon nehezen emészthető fehérjét tartalmazó gabona, vagy abból készült alapanyag (liszt, dara), vagy készétel, mint kenyér, péksütemény, tészta, pizza, nokedli, gombóc, nudli, cukrászsütemény…

Ha ezt a glutént tartalmazó ételt megesszük, a glutént az emésztőrendszerünk nem képes megemészteni, vagyis a fehérjéket alkotóelemeire, aminosavakká bontani. Valahol megáll az emésztés, és a bélben egy ragacsos, irritáló massza keletkezik, plusz olyan anyagok, melyek a bélfalon átjutva, vagyis felszívódva lerakódnak az agyunkban, a pajzsmirigyünkben és más egyéb szervekben, és ott károsodásokat eredményeznek.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van ez így, és mi változott dédszüleink óta, amikor a kenyér, a tészta, vagy lángos fogyasztásától nem betegedtek meg az emberek?

– Az egyik válasz az, hogy korábban kovásszal készítették a kenyeret, és a kovász előemésztette a szervezet számára nehezen lebontható fehérjét.

– Másik válasz, hogy megváltozott a gabonák gluténtartalma és összetétele.

– További válasz a mezőgazdasági vegyszerek, mint pl. a glifozát és a glutén együttes hatása az emésztőrendszerre. Illetve olyan adalékoké, melyek ma bekerülnek a gabona alapú ételeinkbe.

Vizsgáljuk meg az emésztőrendszeri nyálkahártyánkat, mert ugye a történet egyik főszereplője. Na de mivel vizsgálódjunk?

Endoszkópos kamerával?  Azt látjuk, hogy esetleg a nyelőcső,vagy a gyomor kissé gyulladtabb. Nem vagyunk előbbre.

Lenyelhető kapszulába épített kamerával? Ezúttal is legfeljebb gyulladást látunk, de ezúttal a vékonybél területét is bele értve.

Mikroszkóppal?  Hát ehhez már az előző eszközök valamelyikével szövetmintát kell venni, azt fixálni, festeni és ekkor láthatjuk a nyálkahártya sejtrétegének sorvadását, ami közismert. Már van bizonyítékunk, de mire. És egyáltalán hogyan tovább?

És mi van, ha elektronmikroszkóppal vizsgálódunk? Na, ez már nem olyan életszerű, és nem is kell minden panaszos embernek ilyen lehetőség után kutatni.  De ez már izgalmasabb.

Miért is?

Mert az emésztőrendszeri sejtjeink felszínén kellene lennie egy bonyolult összetételű védőrétegnek, amely mára az emberek közel 100%-ánál megkopott. Kinél erőteljesebben, kinél kevésbé.

Ez a védelmi réteg számos funkcióval rendelkezik, és hasonlítható egy bokrok és fák által alkotott ligeterdőhöz. Ebben a fás törzseket és szárakat szénhidrátok csoportjába tartozó cukrok alkotják, mely cukrokat a szervezetünk – megfelelő enzimek hiányában – nem képes előállítani. A táplálékainkból pedig sajnálatos módon hiányoznak. Ha a tápcsatorna falát ez esetben a talajjal azonosítjuk, könnyen elképzelhetjük azt, hogy a fák és bokrok eltűnése jó esetben sztyeppét, rosszabb esetben sivatagot eredményez.

Ha a bélfal kiszáradt sztyeppére emlékeztet, ahol a berepedezett talaj jelenti a bélsejtek felszínét, és a sejtek közt árkok keletkeznek, könnyen el tudjuk képzelni azt, hogy mitől lehet egy bél „áteresztő”.

Áteresztő bélről, vagy lyukas bél szindrómáról akkor beszélünk, ha a bélnyálkahártyán olyan anyagok is átjutnak, melyeknek nem volna szabad. Ez az allergiák alapvető oka, de a keringésbe jutó nemkívánatos anyagok egy-egy szervben történő lerakódása autoimmun folyamatok beindulását is eredményezheti. Hiszen az immunrendszer a nem megszokott, idegen szerkezeteket észleli, és igyekszik is őket ártalmatlanítani, de ha addigra azok már egy-egy szerv sejtjeire leülepedtek, akkor azok a szervi sejtek is áldozatul esnek az immunrendszer védelmi reakciójának.

Ezeket a megállapításokat sokat fogjuk még ismételgetni, hiszen mindazon bajaink nagy részéhez közük van, melyek a lakosság igen nagy részét érintik.

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlása, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot, útmutatást itt.

Hippokrates, Paracelsus vagy akár Mecsnyikov szerint is a betegségek a bélből erednek.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az emésztőrendszeri nyálkahártya felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat -, az emésztőrendszeri nyálkahártyáját rendezni tudja, amely a jó közérzet, jó tápanyag-felszívódás, jól működő immunrendszer alapja.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász