Férfi dolgok

Férfi dolgok

Durván lecsupaszítva azt lehet mondani, hogy a herék-mellékherék, valamint a prosztata leggyakoribb problémái hátterében

  • a hormonális rendszer zavarai és/vagy
  • a toxikus lerakódások dominálnak.

A hormonális rendszert nem lehet egy-egy hormonális hatás egyetlen mozzanatára leegyszerűsíteni.

Az alapvető férfi jellegeket meghatározó hormonként a tesztoszteront tarjuk számon. A magam részéről azt gondolom, hogy a mellékveséket legalább meg kell említeni e téren, mint egyéb fontos, a libidó és a férfias jelleg fenntartásáért felelős, a tesztoszteronnal egy „zenekarban játszó”, azzal együttműködő ún. adrogén hormonok termelőit. 

És az összefüggések ismertek: a mellékvesék fáradtsága esetén a libidó csökken, és gyakorta jelenik meg merevedési probléma.

A hormonok a hatásaikat akkor tudják megfelelő választ is kifejteni, ha azok az úgynevezett célsejtek, ahová a hormonok az üzeneteiket szánják, érzékelni képesek őket, és ez az érzékelés egy megfelelő működésbeli választ indít el és tart fenn.

A hormonok viszont az őket érzékelő „dokkoló” helyekért versengenek. Egy-egy dokkoló hely hasonlítható egy zárra, melyet egymásra hasonló kulcsok nyithatnak (nem a zárba illeszkedő részük tér el, hanem az azon kívüli).

A hormonális rendszer zavarait illetően is eléggé bonyolult a helyzet. Sőt a hormonrendszer zavarai és a toxikus hatások össze is függhetnek egymással.

A mára eléggé ismert ösztrogén-dominancia sok férfit érint. Azonban az esetek zömében nem pusztán a férfi szervezetben termelődött hormonok egyensúlytalanságáról van szó, hanem a környezetünkben fellelhető, és a szervezetbe bejutó temérdek vegyi anyag hormonokat utánzó hatásáról.

A szerves kémiában sok olyan hatás érvényesül, melyet a többségünk által birtokolt kémiai tudással esélyünk sincs felfogni, de annyit mindenki el tud képzelni, hogy ha van egy kulcsa, melyről szeretne másolatot kérni, akkor azt a kulcsmásoló pillanatok alatt elkészíti.

A hormonoknak van egy olyan része, amely a sejtek hormonokat érzékelő szerkezeteibe illik. Mint a kulcs a zárba. Az, hogy az eredeti kulcs feji része kerek, a kulcsmásoló által elkészített másolat pedig hatszögletű, a zárba való illeszkedés szempontjából lényegtelen.

Ha egy vegyi anyag molekula-részlete illeszkedik egy hormonális érzékelőbe, akkor hormonszerű hatást is ki tud váltani.

Sajnos se szeri, se száma azon vegyi anyagokban lévő molekuláknak, melyek utánozzák az ösztrogén hormonok hatását.

Ez egy női szervezet esetében is probléma, mert az ösztrogén kényes egyensúlyban kell, hogy legyen más hormonokkal, főképpen a progeszteronnal.

Férfiaknál igazi csapás a vegyi anyagok ún. xenoösztrogén hatása.  Ma már nem csodálkozunk, ha egy uszodában, vagy strandon olyan férfiakkal találkozunk, akik termetes melleket növesztettek. Korántsem csak esztétikai problémáról van szó. A hormonegyensúly felbillenése hatással van életük minden részére.

A prosztata mirigyállományának jóindulatú megnagyobbodása, vagy daganatos elfajulása egyaránt ok-okozati összefüggésben állhat az ösztrogének hatásával.

Tetézi a bajt, hogy ezek a xenoösztrogének számtalan forrásból juthatnak be a szervezetünkbe. Háztartási vegyszerek, tisztálkodó szerek és kozmetikumok anyagai, de a műanyag palackok gyártásakor használt lágyító anyag, mely oldódik az üdítős, vagy ásványvizes palackokból, szintén xenoösztrogén.

Ezen anyagok egy része nem csak rövid ideig hat. Az előbb használtam a zár és kulcs hasonlatot. Ezek az idegen ösztrogének olyan kulcsra hasonlítanak, mely beletörik a zárba és ez által folyamatos hatást vált ki.

Érdemes tehát mind a bejutásukat mérséklő óvintézkedéseket hozni, mind az eltávolításukat szorgalmazni. Ez utóbbin kívül pedig vannak olyan tradícionális készítmények, melyek a hormonális rendszer élettani állapotát tudják javítani.

Összegezve: a mögöttes okok hasonlóak a prosztata problémák és a merevedési zavarok hátterében. Javítsunk az érintett területek általános élettani állapotán ahelyett, hogy tünetorientáltan próbálkoznánk sikert elérni.

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlásával, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot itt.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer, a bélnyálkahártya, az epeutak, a mirigyek, a vesék és húgyutak, vagy a nemi szervek belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász