Csontritkulás

Csontritkulás

A csontállomány diffúz (azaz nem gócos), általános csökkenését értjük csontritkulás alatt. A mérése a csontállomány röntgen-sugarakat elnyelő képességén alapul.

A csontozatunk valóban hasonlít egy vasbeton szerkezethez, ahol más adja a szilárdságot és más felel a rugalmasságért.

A csontnak van egy sejtes alapállománya, melyet szokás mátrixként is emlegetni. Ennek a sejtes állománynak az állapota meghatározó a csont egészsége szempontjából. A mátrix tápanyag-ellátását pedig – természetesen – a vér biztosítja. 

Ha a kedves olvasó belenéz az „ez már mindennek a határa”, vagy az emésztőrendszerrel és az érrendszerrel kapcsolatos írásokba, könnyen megértheti, hogy a csont tápanyag-ellátása nagyban függ a bélnyálkahártya felszívó-képességétől, és az érfalak áteresztő-képességétől. Mindkét esetben a felszíneket alkotó sejteket borító glykokalix nevű nanoszerkezet ép, vagy attól eltérő állapota meghatározó jelentőségű.

Úgyszintén fontos a csontmátrix sejtjeinek membránját adó lipidek optimális összetétele. Erről az „Ez zsír” cikk ad bővebb összegzést.

Magyarán, ha a sejtmembránok zsírsav-összetételét, és a membránok külső borítását adó glykokalyx szerkezeti felépítését támogatjuk, akkor a csontozat élettani állapotát igen nagymértékben javíthatjuk. 

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlásával, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot itt.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász