Agyműködés zavarai

Agyműködés zavarai

A témakör valójában nem különíthető el karakteresen az agy keringési zavaraitól, hiszen az agy romló, silány vérellátása is okozhat agyi funkciózavarokat.

Azonban van egy másik és gyakori probléma az agyműködés rendellenességei hátterében. És ez utóbbi a központi idegrendszer egészét, vagyis a gerincvelőt is igen gyakran érinti.

A központi idegrendszert ellátó verőerek az érrendszer többi területétől eltérő szűrési képességgel rendelkeznek, igyekezve ezzel védeni a szervezet irányítását. A speciális védmű ismert elnevezése a vér-agy gát.

Az erek falának belső rétegét endotelnek, vagy érbelhártyának hívjuk egységesen, az egész érrendszerben. Ha az endotelt elektronmikroszkóppal megvizsgáljuk, a felszínén láthatóvá válik egy vékonyka réteg, melyet a tudomány glikokalyx néven ismer. Ennek a többi érszakaszhoz viszonyított speciális eltérései felelhetnek az agyat és gerincvelőt illető különleges védelemért.

A vérben sok minden lehet egy egészséges ember esetében is, melynek nem szabad a szövetekbe jutnia. Az agy és a gerincvelő pedig a többi szervünkhöz képest is rendkívül rosszul reagál az állományába szivárgó nemkívánatos, zavaró, terhelő, vagy egyenesen mérgező anyagokra.

A saját méréseim alapján (melyek az akadémiai orvoslás szemszögéből nézve nem elismert módszerek) idegrendszeri működési zavarok esetében mindig találtam ilyen lerakódásokat.

A teljesség igénye nélkül ezek leggyakrabban az emésztőrendszeri problémákra (és áteresztő bélnyálkahártyára) visszavezethető toxinok, mint pl. a tejfehérje, vagy a glutén torzult maradványai, valamint nehézfémek és gombatoxinok (a szervezetben élősködő, vagy az ételeket fertőző gombák toxinjai).

Ezek az anyagok sokszínű tüneti képpel jelenhetnek meg. Gyerekeknél hiperaktivitás, tanulási nehézség, viselkedési zavar, fejfájás lehet a következmény. Középkorúaknál furcsa és megmagyarázhatatlan neurológiai tünetek, melyek hátterében a nyaki erek Doppler-vizsgálata, vagy a koponya MR nem ad magyarázatot. Időseknél pedig demencia, Parkinson-kórra emlékeztető tünetek, szédülés és még számos egyéb tünet.

Az első és legfontosabb teendő a sérült vér-agy gát megerősítése, hogy újabb toxinok ne jussanak be a központi idegrendszer érzékeny szöveteibe.

És persze fontos annak a támogatása, hogy az elszennyezett területek megtisztuljanak, és a lehető legjobb élettani állapotba kerülhessenek.

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlásával, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot, útmutatást itt.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász