Bőrtünetek, bőrbetegségek

Bőrtünetek, bőrbetegségek

A bőrre ritkán gondolunk úgy, mint az egyik legnagyobb kiválasztó szervünkre. Pedig kellene. Ez alatt azt értem, hogy rengetegen küszködnek különféle nevekkel illetett bőrproblémákkal, melyek hátterében igen nagy mértékben jelen van az a jelenség, amikor a bőr telítődik a vérből a szövetébe szivárgó toxikus anyagokkal, és azok a felszínén keresztüli kiürülése jár vörös, viszkető, nedvező foltokkal.

Ilyenkor a bőr úgy viselkedik, mintha egy plusz veseként funkcionálna, vagyis részt vesz a szervezet méregtelenítésében.

Ha visszafejtjük a jelenség lényegét, akkor eljutunk oda, hogy

  • miért vannak toxikus anyagok a vérben, illetve
  • ha már azok ott vannak, miért kerülnek a bőr állományába?

Az első kérdésre az „áteresztő bél – lyukas bél” cikk ad választ, a másodikat illetően pedig az erekkel kapcsolatos fejezetek. De természetesen nem kell elnavigálni egyéb cikkekre, ha egy rövid összefoglalóval megelégszik az olvasó.

A szervezetünkben eddig különösebben nem emlegetett, nem méltatott, ám annál fontosabb szerepet tölt be egy a „határfelületeinken” mindenhol jelen lévő, felépítésében és működésében pedig a legtöbbeknél rossz állapotú glikoprotein réteg, melyet a tudomány glikokalyxnak ismer.

Egyszerűsítve feltételezhető, hogy a belek esetében oki szerepe van a bélfal kóros mértékű áteresztő-képességének kialakulásában, amely a vérünk, és azon keresztül szervezetünk egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb szennyezési forrása.

Lényegét tekintve ugyanilyen határréteg béleli az ereink belső felszínét, mely ha kopott, akkor a vérben úszkáló anyagok közül olyanok is ki tudnak szivárogni az érpályán kívülre, melynek kiszivárgása az adott területen számos probléma forrása lehet. Jelen írás tárgyában, a bőrben is ez a helyzet.

Tetézi a bajt, ha a vesék határrétegei is csökkent képességűek, mert az vélhetően rossz hatással van a vese kiválasztó funkciójára, ezáltal a vérben emelkedik a toxinok koncentrációja, mely fokozza az érfalon keresztüli kiáramlást a szervezet különböző területein.

Ha az ízületekbe irányuló lerakódások hatásait nézzük, akkor ízületi problémák, ha a kötőszöveti rendszert, akkor fibromyalgia a következmény. Ha valaki végigolvassa a cikkeket, akkor egy okra visszavezethető, ám annál színesebb klinikai képet megjelenítő probléma-rendszert vélhet felfedezni.

Na de mit ér a bajok feltárása, ha nem tudunk megoldást kínálni a megelőzésükre, és a szervezet élettani állapotának javítására. Mert ugye gyógyításról tilos beszélni…

A megoldás egyik fele a glikokalyx felépítése-megerősítése. A másik a nem megfelelő helyen tárolt hulladékok kiürítésének elősegítése. Ez az, amelyet a természetgyógyászat méregtelenítésnek hív.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot, útmutatást itt.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász