Az enzimek, mint az élet működtetői

Az enzimek, mint az élet működtetői

Akik régóta ismernek, azok tudják, hogy sok előadást tartottam már az enzimekről, és nagy becsben tartom Edward Howell és Victoria Boutenko munkásságát.

Az enzimek olyan molekulák, melyek élő tulajdonságokkal rendelkeznek. A szervezetünk biokémiai átalakításait enzimek végzik el.

Nem túlbonyolítva a kérdést mondhatjuk, hogy a szervezetünkben sok-sok gyártósor működik, ahol enzimek töltik be a futószalagok mellett dolgozó munkások szerepét.

Addig minden rendben is van, amíg a gyártósor minden dolgozója megfelelő ütemben és pontossággal dolgozik. Azonban ha csak egy is kiesik a termelésből, annak katasztrófa a vége, mert egyfelől a végtermék nem készül el, másfelől a félkész termék zavaró módon torlódik, hiszen a gyártósor addigi szakasza folytatja a termelés rá eső részét.

Hogy példákat is hozzak: gyakori probléma egy-egy hormon hiánya. Akár a pajzsmirigy, akár a mellékpajzsmirigy hormonjának a totális hiánya az élettel összeegyeztethetetlen.

De ha nem ilyen drasztikus példát nézünk, a férfiak zöme már 30 évesen nem tud elég tesztoszteront előállítani. Az pedig a férfias jelleg háttérbe szorulása mellett (kevésbé mély hang, csökkenő izomtömeg és erőnlét), egészségügyi következményekkel is jár (merevedési zavar, csökkenő spermiumszám). Ez a példa a végtermék hiányát mutatta.

Ha pedig egy köztes termék halmozódik fel, arra jó példa az alkohol lebontása. Az etilalkohol, mely a legismertebb élvezeti cikkeink közé soroltatik, azért okoz kellemetlen tüneteket és aztán másnaposságot, mert a lebontása első fázisában keletkező acetaldehid egy mérgező anyag. Ha az acetaldehid lebontásában jeleskedő dehidrogenáz enzim kapacitását meghaladja a keletkező acetaldehid mennyisége, akkor mérgezési tünetek jelentkeznek.

Az enzimeink glikoprotein-szerkezetek, vagyis fehérje és szénhidrát összetevőkből, alkatrészekből állnak.

A fehérje alkatrészek pótlása többnyire problémamentes.

Más a helyzet a szénhidrátokkal, melyek alap építő egységei a cukrok. A cukrok közt pedig vannak olyan típusok, melyek a mai kor táplálkozási alapanyagaiban már nem fordulnak elő.

Ezért érdemes mind kész enzimekben bővelkedő ételeket fogyasztanunk (friss és nyers zöldségek és gyümölcsök, illetve speciális eljárásokkal készített étrend-kiegészítők, mint pl.a Cordypine), illetve a hiányzó cukrokat és cukor-komplexeket tartalmazó gyógygombákat alkalmazni, melyek lehetőséget adnak az enzimek megfelelő felépítéséhez, és regenerálásához.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot, útmutatást itt.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer, a bélnyálkahártya, az epeutak, a mirigyek, a vesék és húgyutak, vagy a nemi szervek belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász