Az enzimek, mint az élet működtetői
![](https://exjuvantibus.hu/wp-content/uploads/2020/04/enzimek.jpg)
Akik régóta ismernek, azok tudják, hogy sok előadást tartottam már az enzimekről, és nagy becsben tartom Edward Howell és Victoria Boutenko munkásságát.
Az enzimek olyan molekulák, melyek élő tulajdonságokkal rendelkeznek. A szervezetünk biokémiai átalakításait enzimek végzik el.
Nem túlbonyolítva a kérdést mondhatjuk, hogy a szervezetünkben sok-sok gyártósor működik, ahol enzimek töltik be a futószalagok mellett dolgozó munkások szerepét.
Addig minden rendben is van, amíg a gyártósor minden dolgozója megfelelő ütemben és pontossággal dolgozik. Azonban ha csak egy is kiesik a termelésből, annak katasztrófa a vége, mert egyfelől a végtermék nem készül el, másfelől a félkész termék zavaró módon torlódik, hiszen a gyártósor addigi szakasza folytatja a termelés rá eső részét.
Hogy példákat is hozzak: gyakori probléma egy-egy hormon hiánya. Akár a pajzsmirigy, akár a mellékpajzsmirigy hormonjának a totális hiánya az élettel összeegyeztethetetlen.
De ha nem ilyen drasztikus példát nézünk, a férfiak zöme már 30 évesen nem tud elég tesztoszteront előállítani. Az pedig a férfias jelleg háttérbe szorulása mellett (kevésbé mély hang, csökkenő izomtömeg és erőnlét), egészségügyi következményekkel is jár (merevedési zavar, csökkenő spermiumszám). Ez a példa a végtermék hiányát mutatta.
Ha pedig egy köztes termék halmozódik fel, arra jó példa az alkohol lebontása. Az etilalkohol, mely a legismertebb élvezeti cikkeink közé soroltatik, azért okoz kellemetlen tüneteket és aztán másnaposságot, mert a lebontása első fázisában keletkező acetaldehid egy mérgező anyag. Ha az acetaldehid lebontásában jeleskedő dehidrogenáz enzim kapacitását meghaladja a keletkező acetaldehid mennyisége, akkor mérgezési tünetek jelentkeznek.
Az enzimeink glikoprotein-szerkezetek, vagyis fehérje és szénhidrát összetevőkből, alkatrészekből állnak.
A fehérje alkatrészek pótlása többnyire problémamentes.
Más a helyzet a szénhidrátokkal, melyek alap építő egységei a cukrok. A cukrok közt pedig vannak olyan típusok, melyek a mai kor táplálkozási alapanyagaiban már nem fordulnak elő.
Ezért érdemes mind kész enzimekben bővelkedő ételeket fogyasztanunk (friss és nyers zöldségek és gyümölcsök, illetve speciális eljárásokkal készített étrend-kiegészítők, mint pl.a Cordypine), illetve a hiányzó cukrokat és cukor-komplexeket tartalmazó gyógygombákat alkalmazni, melyek lehetőséget adnak az enzimek megfelelő felépítéséhez, és regenerálásához.
Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot, útmutatást itt.
Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer, a bélnyálkahártya, az epeutak, a mirigyek, a vesék és húgyutak, vagy a nemi szervek belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.
Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.
Jó egészséget kívánva,
Dr. Czinege László
orvos – természetgyógyász