Áteresztő bél – lyukas bél

Áteresztő bél – lyukas bél

áteresztő bél

Azt, hogy a belünkön lyuk van, már újszülött korunkban, a pelenkánkon hagyott nyomokkal bebizonyítottuk. Viszont a közbeszédben „lyukas bél”, vagy „áteresztő bél” kifejezésekkel illetett probléma sajnos egyáltalán nem vicces, és temérdek egészségügyi probléma kiindulási pontja.

A jelenség lényege, hogy a bélfalon olyan anyagok is átjutnak a keringésbe, melyeknek a béltartalomban kellene maradniuk. Aztán persze ezen anyagok számos módon tudnak nekünk ártani, mely módokról a különböző modulokban részleteiben lehet tájékozódni.

De röviden, a teljesség igénye nélkül:

– ezek az anyagok lerakódhatnak az ereink felszínén, és ott irritációt okozva keringési változásokat eredményezhetnek. Ilyen például a „kaja-kóma”, amikor étkezés után nem tudunk gondolkodni, vagy ébren maradni.

– ezek a bejutott anyagok átjutva az érfalakon terhelhetik-károsíthatják a különböző szerveinket. Például a pajzsmirigy vérátáramlása a szervek átlagához mérten igen jelentős. Neki a lerakódásból is több juthat. És ha körülnézünk, nagyon sok embertársunk szenved a pajzsmirigy zavaraitól.

Ezen anyagokra az immunrendszer reagálhat pl. allergiával.

Lehet autoimmun jellege is az immunreakciónak.

Visszatérve arra, hogy az érfalakon átjutva az egyes szerveket károsítani tudják: véleményem szerint a legtöbb idegrendszer probléma ezen a módon valósul meg. Mert, hogy az idegen anyagok zavarják az idegrendszer működéseit. Érdekes módon ez legtöbbször a központi idegrendszer fehérállományát érinti (neuropátiák, SM), és inkább később a szürkeállományt (Parkinsonismus, koordinációs zavarok).

És akkor „beszéljünk” az okokról és a megoldási lehetőségekről.

A bélnyálkahártya sejtjeit – egészséges egyéneknél – egy kizárólag elektronmikroszkópos felbontásban érzékelhető glykoprotein (fehérje- és szénhidrát elemekből felépülő óriásmolekulákat tartalmazó) réteg borítja.

A modern táplálkozási viszonyok közepette ez a réteg kisebb-nagyobb mértékben lekopik. Az eredeti, egészséges felépítésű réteg:

– egyfelől ideális életteret jelent azon jótékony bélbaktériumaink számára, melyek nélkül nem maradhatunk életben, és melyek csökkent száma, aránya és sokfélesége (biodiverzitás) rossz emésztést, rossz immunfunkciókat, rossz életminőséget jelent,

– másfelől ez a réteg a bélnyálkahártya sejtjei közti ideális záródást is biztosítja. HA ez a záródás nem tökéletes, akkor a bél áteresztővé válik.

Ha ezt a réteget a megfelelő összetevők szervezetbe történő bevitelével megerősítjük, vagy romjaiból újraépítjük, akkor számos egészségügyi problémát meg tudunk előzni. Ha nem, akkor legfeljebb részleges eredményekre juthatunk.

Na de miként fogjunk neki a megfelelő pótlásnak?

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlásával, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget itt.

Hippokrates, Paracelsus vagy akár Mecsnyikov szerint is a betegségek a bélből erednek.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az emésztőrendszeri nyálkahártya felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat -, az emésztőrendszeri nyálkahártyáját rendezni tudja, amely a jó közérzet, jó tápanyag-felszívódás, jól működő immunrendszer alapja.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász