A mell betegségei

A mell betegségei

A mell betegségeinek hátterében – nem mellesleg –  hasonló probléma-rendszer szokott állni, amelyet a női bajok fejezetben is részleteztem. Pontosítva a három közül kettő:

  • az egyik a hormonális ok, melyet lentebb részletezek
  • a másik a toxikus terheltség

A mell esetében a női területeknél ismertetett fertőzések sokkal ritkábbak, bár a tejmirigyek gyulladása nem elképzelhetetlen, főleg a szoptatás időtartama alatt.

A mellekre is igen nagy hatással van a női területeket taglaló pontban emlegetett ösztadiol/progeszteron hormonpár.

Az ösztradiol, illetve – csoportbeli hovatartozása alapján – ösztrogén burjánzásra, zabolázatlan növekedésre igyekszik rábírni azokat a sejteket, melyek ösztrogén-érzékelőkkel, receptorokkal rendelkeznek. A progeszteron pedig ezt a hatást szelídíti, ellensúlyozza az ideális szöveti viszonyok kialakítása érdekében.

Lehet probléma e hormonok valós szintjeivel, pl. hormonális fogamzásgátlás esetén, vagy olyan esetben, ha nincs tüszőérés, következményesen elmarad a progeszteront nagy mennyiségben termelő sárgatest képződése, és a progeszteron termelődése a töredékére esik vissza.

Előfordulhat az is, hogy a mell mirigyállományát alkotó sejtek sejtmembránjainak összetétele megváltozik, amely által a hormonokra való érzékenység is eltolódik. Érdekes, hogy a méréseim szerint ilyenkor az ösztrogén érzékelése alig csökken, a progeszteroné viszont látványosan.

A sejtek membránjait kívülről borító glikoprotein burkolat kopásai is megváltoztatják a sejtek működéseit és zavarokat eredményeznek a hormonális hatások érzékelésében.

És persze egy szerv, vagy szövet – jelen esetben a mell – megbetegedéseiben, a benne lerakódott nemkívánatos, idegen, zavaró anyagok szerepe is fontos momentum.

Külön említést érdemel, hogy létezik olyan toxikus lerakódás, mely egyúttal hormonhatást is kifejt. És nem is ritkán, ezért nagyon komolyan kell vennünk. Magyarán az ösztradiol és a progeszteron ideális mennyisége esetén is lehet valakinek ösztrogén-dominanciája. Ez esetben az ösztrogénhatást xenoösztrogénnek szoktuk nevezni a „xeno” = idegen előtaggal megkülönböztetve.

Xenoösztrogén lehet nagyon sok minden, amit gyanútlanul megeszünk, megiszunk vagy magunkra kenünk. Ezeknek az idegen anyagoknak az óceánjában élünk, és mielőtt néhány példát ismertetnék, nyomatékosítani szeretném mind a szöveti tisztogatás, mind az ismert xenoösztrogének szervezetünkbe jutását megelőző-elkerülő szokások fontosságát.

És itt külön meg kell említenem, hogy nem csak a nők, hanem a férfiak esetében is. Szomorú tény, hogy a mellrák ma már a férfiakat is érintő problematika.

De hogy az ösztrogén-dominancia elért minket férfiakat, azt mutatja az is, hogy egyre több a nőiesen viselkedő és nőies formákat domborító férfitársunk.

Sajnos a mell megbetegedései közt gyakoriak a rosszindulatú formák, melyek az oki rendszerüket illetően nem térnek el az egyéb problémáktól: a mell fájdalmától, feszülésétől, masztopátiás denegerációjától.

A Dr. Hamer által feltárt lelki tényezők kóroki szerepét meghatározónak tartom, de a figyelmet nem szabad kizárólag a lelki okokra fókuszálni. Itt, a Föld nevű bolygón, a fizikai testünk alapvető felépítésében és működtetésében részt vevő anyagok megfelelő beviteléről, valamint a szövetek tisztaságának fenntartásáról gondoskodnunk kell.

A jó hír az, hogy mind a hormonális problematika megelőzése, mind a toxinok bejutásának mérséklése terén ugyanazokkal az eszközökkel tudunk haladni és az egészségi állapotot maximalizálni.

E helyen érdemes kihangsúlyoznom, hogy egy-egy vizsgált területen érzékelt probléma sosem lehet izoláltan az adott szerv, vagy szövet betegsége. Ha holisztikus gondolkodásúnak valljuk magunkat, akkor minden problémát, bele értve a melleket érintő problémákat is az egész szervezet problémájaként kell tekinteni és kezelni.

Hogy érthetőbb legyen: a szervezetünket alkotó sejtek membránjainak biokémiai rendezése, a membránokat borító, a sejtélettani folyamatokban perdöntő szerepet játszó, ám az emberek közel 100%-ban hiányos glikoprotein réteg.

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlásával, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, tanácsot, útmutatást itt.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász