Máj és epebetegségek

Máj és epebetegségek

A szervezetünk egyfelől hihetetlenül bonyolult és összetett, melynek pontos működéseit soha nem fogjuk tudni megérteni, egyszersmind végtelenül leegyszerűsíthető, és tapasztalati úton kiismerhetők azon elvárásai melyeket, ha teljesítünk, akkor élethossziglan a lehető legjobb állapotban tudjuk tartani.

A sejtjeink felszínét, vagy felszínének bizonyos részeit egy – kémiai összetételét tekintve – glikoprotein réteg borítja be. A tudomány glikokalyx néven emlegeti. A glikoprotein név arra utal, hogy az összetételben szénhidrátok és fehérjék együttesen alkotnak szerkezetet.

Ennek a glikoprotein rétegnek a kopása, kisebb-nagyobb mértékű lepusztulása igen gyakori, szinte a lakosság 100%-át érintő közös probléma, melynek könnyen és tömegek számára elérhető vizsgálati, pl. laboratóriumi tesztje – tudomásom szerint – nincs. Élő szervezetből vett minták gyors feldolgozása és transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálata tudná képalkotó fizikai eszközként kimutatni a bajt.

Az általam vizsgált emberek igen nagy százaléka esetében erősen kopottas volt a máj érrendszerének, valamint májsejtek epeúti felszínének és/vagy az epeuatakat bélelő sejtrétegnek a glikokalyx-borítása.

A máj – ahogy mondani szokás – szervezetünk vegykonyhája. A bélrendszerből felszívott tápanyagokat felhasználva létfontosságú molekulákat állít elő, emellett tárol, átalakít, lebont, méregtelenít.

A májat nagyon rosszul érinti, ha a bélnyálkahártya glikokalyx-rétege elkopik. Ilyen esetben a bélből számos nemkívánatos anyag jut be a májba. Ráadásul a bél glikokalyx-rétege ad tökéletes lakhatást és eleséget azoknak a probiotikus baktériumainknak, melyek nélkül nem lehetünk egészségesek.

Számtalan előnyös hatásuk közül kiemelném az emésztési folyamatok utolsó lépéseiben betöltött szerepüket, valamint azt a méregtelenítő funkciót, amelyet azáltal töltenek be, hogy az ételekkel bejutó toxikus anyagokon túl az emésztés során keletkező mérgező anyagok nagy részét is lebontják. Ennek a fontos detoxikáló funkciónak a kiesésekor a máj jelentős mértékben túlterhelődik.

Az epeutak glikokalyx-rétegének kopása pedig hajlamosító tényező mind az epeúti gyulladások szempontjából, de megnöveli a homok- és kőképződési hajlamot is, valamint lehetővé teszi a máj által az epébe kiválasztott mérgező anyagok lerakódását az epeutak falába. Ez utóbbi pedig a homotoxikológia ismert stációi szerint betegségek kialakulását jelenti.

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlása, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen tanácsot, útmutatást itt.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer, a bélnyálkahártya, az epeutak, a mirigyek, a vesék és húgyutak, vagy a nemi szervek belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász