Orr, középfül és melléküregek

Orr, középfül és melléküregek

Ahogy ezt számos alkalommal emlegetem a többi cikkben is, a nyálkahártyáinkon lenni kellene egy olyan glikoprotein rétegnek, mely számos funkciót betölt. A romos, vagy hiányos állapota pedig a nyálkahártyák működésére rendkívül rossz hatással van.

Ennek a rétegnek vannak bizonyos alapanyagai, melyet a mai étrend sajnálatos módon nélkülöz. Így a nyálkahártyán számos negatív esemény zajlik, mely tünetekben nyilvánul meg:

  • ha elégtelennév válik a nyálkahártya védőpajzsaként szolgáló glikokalyx réteg, a kórokozó baktériumok könnyen elszállásolhatják magukat a felületén. Egy egészségesen működő pajzs eleve megnehezíti a kórokozók megtapadását
  • ha megváltozik a nyálkahártya mikroflórája, vagyis a határőr, vagy végvári vitézi szerepet betöltő jótékony baktériumok lakhatását és élelmezését jelentő glikoprotein réteg hiányos, az a megkapaszkodott kórokozók könnyebb behatolásának kedvez
  • a rosszabbul „záródó” nyálkahártya-védelem megnöveli annak a lehetőségét, hogy a levegő által terjedő környezeti szennyeződések toxikus felhalmozódást jelentsenek az adott területen
  • krónikus nátha, vagy orrszárazság esetén is gondoljunk a nyálkahártya megfelelő gondozására
  • a középfül gyulladásai kisgyermekkorban a leggyakoribbak, de a középfület a garattal összekötő Eustach-kürt, vagy fülkürt krónikus gyulladása a felnőtt kori hallászavarok esetében is előkelő helyet foglal el.

A magam részéről fájdalmas emléket jelent a 6-7 éves korban elszenvedett homloküreg-gyulladás, melynek gégészeti megoldását képezte a melléküregben felhalmozódott genny lecsapolása. A fertőzés pedig újra és újra visszatért, és csak az elmúlt hónapokban tudtam megelőzni az újabb megjelenést azáltal, hogy a nyálkahártya állapotát rendeztem.

Nem mellesleg az eltolódott mikroflóra, melynek hibás formában való stabilizálódását az antibiotikum kúrák nyilvánvalóan elősegítették, nem csak a probiotikus törzsek háttérbe szorulását jelentette hosszú időre, hanem olyan élesztőgombák előtérbe kerülését is, melyek a krónikus fertőzés fenntartásában opportunista szerepet játszottak. Lásd Candida cikk.

Egy szó, mint száz, a nyálkahártyák glikoprotein rétegének élethossziglani karbantartása alapvető érdek. Ha valaki végigolvasgatja a cikkeket, megláthatja, hogy mennyire széles körű védelmet tudunk magunknak biztosítani a rendezés által, illetve hogy milyen sokrétű hibalehetőség rejlik ennek a védelmi rétegnek a szervezetkülönböző részein megnyilvánuló kopásában.

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlása, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen segítséget, útmutatást itt.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az érrendszer, a bélnyálkahártya, az epeutak, a mirigyek, a vesék és húgyutak, vagy a nemi szervek belső burkolatának felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat, elégedett lesz szervezete állapotával.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász