Étel-intoleranciák

Étel-intoleranciák

Meglehetősen gyakori jelenség, hogy egyik-másik ételre a szervezetünk kezd rosszul reagálni. Nem is mindig könnyű a probléma azonosítása a tünetek alapján, hiszen ételintolerancia számos tünet formájában jelentkezhet.

Legtöbbször puffadás, hígabb széklet, vagy éppen székrekedés formájában jelenik meg, de lehet hasi fájdalom, bélgyulladás is a következmény.

A rossz emésztőrendszeri állapot pedig az egész szervezetet bünteti, és bőrproblémák, rossz alvás, vagy fejfájás is kísérheti.

És persze ott van a sokak által igénybe vett lehetőség, az ételintolerancia vizsgálat, ahol kiderül, hogy mely ételből származók azok a molekula-komplexek, melyek a keringésbe átjutva bizonyos immunglobulinok mennyiségét megemelve felelőssé tehetők.

Ilyenkor, ha kiderül, hogy mely konkrét ételek fogyasztása felel az ellenanyag-termelésért, orvosi, vagy dietetikusi tanácsadás foglalja össze, hogy az érintettek mely ételek fogyasztásától tartózkodjanak.

Csakhogy az étel-intolerancia jelensége nem maga az ok, hanem okozat. Az áteresztő bél jelenség következménye. ÉS igen gyakran megtörténik, hogy ha valaki egy intolerancia teszt alapján belefog egy úgynevezett eliminációs diétába, vagyis kihagyja az étrendjéből a teszt alapján kerülendő ételeket, a tünetei egy átmeneti javulást követően visszatérnek.

Miért?

Mert az ok, a bélnyálkahártya kóros mértékű áteresztése fennmaradt. Az igaz, hogy az addig leginkább provokáló anyagok fogyasztását elhagyta, de az eddig provokálók helyett valamit kell ennie, és áttér olyan ételek fogyasztására, melyek kis idő elteltével ugyanúgy provokálják az immunrendszert. Vagyis a soron következő teszt már más ételeket hoz ki kerülendőnek.

Ez egy macska-egér játék, mely hosszasan játszható, míg í beteg bele nem fárad.

A labortesztek árán pedig olyan táplálékokat lehet a szervezetben juttatni, melyek a bélnyálkahártya élettani állapotát javítva igen előnyösek az érintettek számára.

A bélnyálkahártya sejtjeit – egészséges egyéneknél – egy kizárólag elektronmikroszkópos felbontásban érzékelhető glykoprotein (fehérje- és szénhidrát elemekből felépülő óriásmolekulákat tartalmazó) réteg borítja.

A modern táplálkozási viszonyok közepette ez a réteg kisebb-nagyobb mértékben lekopik. Az eredeti, egészséges felépítésű réteg:

– egyfelől ideális életteret jelent azon jótékony bélbaktériumaink számára, melyek nélkül nem maradhatunk életben, és melyek csökkent száma, aránya és sokfélesége (biodiverzitás) rossz emésztést, rossz immunfunkciókat, rossz életminőséget jelent,

– másfelől ez a réteg a bélnyálkahártya sejtjei közti ideális záródást is biztosítja. HA ez a záródás nem tökéletes, akkor a bél áteresztővé válik.

Ha ezt a réteget a megfelelő összetevők szervezetbe történő bevitelével megerősítjük, vagy romjaiból újraépítjük, akkor számos egészségügyi problémát meg tudunk előzni. Ha nem, akkor legfeljebb részleges eredményekre juthatunk.

Na de miként fogjunk neki a megfelelő pótlásnak?

Elsődlegesen a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlása, vagyis a nyersanyagok bevitele a megoldás.

Itt nincs helye a félmegoldásoknak. Ha jól kivitelezzük, kiváló hangulat, közérzet, energiaszint és az egészségi állapot stabilitása lesz a jutalmunk. Ha nem, akkor az ellenkezője.

Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen, tanácsot, útmutatást itt.

Hippokrates, Paracelsus vagy akár Mecsnyikov szerint is a betegségek a bélből erednek.

Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az emésztőrendszeri nyálkahártya felépítésével, élettani állapotának javításával.

Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat -, az emésztőrendszeri nyálkahártyáját rendezni tudja, amely a jó közérzet, jó tápanyag-felszívódás, jól működő immunrendszer alapja.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Czinege László

orvos – természetgyógyász