Allergia

Az allergia fogalomkörének tudományoskodó részletezését mellőzve azokhoz szeretnénk szólni, akik a kiváltó okokat és a természetes segítséget keresik.

Vizsgáljuk meg az emésztőrendszeri nyálkahártyánkat, mert ugye a történet egyik főszereplője. Na de mivel vizsgálódjunk?
Endoszkópos kamerával? Azt látjuk, hogy esetleg a nyelőcső vagy a gyomor kissé gyulladtabb. Nem vagyunk előbbre.

Lenyelhető kapszulába épített kamerával? Ezúttal is legfeljebb gyulladást látunk, de ezúttal a vékonybél területét is bele értve.
Mikroszkóppal? Hát ehhez már az előző eszközök valamelyikével szövetmintát kell venni, azt fixálni, festeni és ekkor láthatjuk a nyálkahártya sejtrétegének sorvadását, ami közismert. Már van bizonyítékunk, de mire. És egyáltalán hogyan tovább?

És mi van, ha elektronmikroszkóppal vizsgálódunk? Na, ez már nem olyan életszerű, és nem is kell minden panaszos embernek ilyen lehetőség után kutatni. De ez már izgalmasabb.

Miért is?

Mert az emésztőrendszeri sejtjeink felszínén kellene lennie egy bonyolult összetételű védőrétegnek, amely mára az emberek közel 100%-ánál megkopott. Kinél erőteljesebben, kinél kevésbé.

Ez a védelmi réteg számos funkcióval rendelkezik, és hasonlítható egy bokrok és fák által alkotott ligeterdőhöz. Ebben a fás törzseket és szárakat szénhidrátok csoportjába tartozó cukrok alkotják, mely cukrokat a szervezetünk – megfelelő enzimek hiányában – nem képes előállítani. 

A táplálékainkból pedig sajnálatos módon hiányoznak. Ha a tápcsatorna falát ez esetben a talajjal azonosítjuk, könnyen elképzelhetjük azt, hogy a fák és bokrok eltűnése jó esetben sztyeppét, rosszabb esetben sivatagot eredményez. 

Ha a bélfal kiszáradt sztyeppére emlékeztet, ahol a berepedezett talaj jelenti a bélsejtek felszínét, és a sejtek közt árkok keletkeznek, könnyen el tudjuk képzelni azt, hogy mitől lehet egy bél „áteresztő”.

Áteresztő bélről, vagy lyukas bél szindrómáról akkor beszélünk, ha a bélnyálkahártyán olyan anyagok is átjutnak, melyeknek nem volna szabad.
Az elfogyasztott ételek fehérje típusú összetevői hatalmas aminosav-láncok. Ideális esetben az emésztésünk a láncokat elemi láncszemekre darabolja. Az aminosavak felszívódása élettani folyamat, és nagy szükségünk is van rájuk.

Azonban, ha a bélnyálkahártyán „repedések” vannak, melyeken keresztül aminosavakból álló, még nem teljesen lebontott láncdarabkák a keringésbe jutnak, azokra az immunrendszer reagál, és az egyik reakciómód az allergiák alapvető oka.

Mi a megoldás?

Elsődlegesen a bélhámsejtek megfelelő működési állapotának alapját jelentő felszíni védőréteg pótlása.

Ennek a hiányzó, vagy kopottas rétegnek a felépítéséhez olyan nyersanyagokra van szükségünk, melyek a táplálékainkban nem találhatók meg elegendő mennyiségben. Ez a legfőbb oka a védő réteg ennyire gyakori, szinte az emberek 100 %-ában megjelenő lepusztulásának.

Tehát a hiányzó szénhidrát=szacharid alkotóelemek pótlása, vagyis a nyersanyagok bevitele a cél.
Hogy melyek a megfelelő tápanyagok, és azokat milyen módon, milyen összetételben ajánlott alkalmazni, kérjen további további információkat itt!

Hippokrates, Paracelsus vagy akár Mecsnyikov szerint is a betegségek a bélből erednek.
Fordítsunk a tendencián közösen! Alapozzuk meg az Ön jó egészségét az emésztőrendszeri nyálkahártya felépítésével, élettani állapotának javításával.
Ha velünk tart és megszívleli a tanácsainkat -, az emésztőrendszeri nyálkahártyáját rendezni tudja, amely a jó közérzet, jó tápanyag-felszívódás, jól működő immunrendszer alapja.

Dr. Czinege László

Az exjuvantibus.hu újszerű értelmezésében:
Ha velem tart és megszívleli a tanácsaimat, elégedett lesz szervezete javuló állapotával.

Jó egészséget kívánva,
Dr. Czinege László
orvos – természetgyógyász