Vidáman, jó hangulatban, jó közérzettel

Mi magyarok mintha borongósabb hangulatúak lennénk, mint azt a helyzetünk indokolná. Valamin mindig tudunk keseregni.

Azt, hogy milyen kedvünk, hangulatunk van, nyilván sok minden befolyásolja, de kiemelnék két olyan tényezőt, mely meghatározó jelentőségű, és viszonylag könnyen befolyásolható:

  • az egyik az agy állapota
  • a másik a bél-agy tengelyé

Amint azt több írásban is említettem, az áteresztő bél komoly szennyeződést eredményez a vérben. Ha pedig a központi idegrendszert védő vér-agy gát is meggyengült, akkor a vérben úszó hordalékok könnyedén ellepik az agyat és a gerincvelőt.

Végtelenül leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy ha homokot szórunk az agy fogaskerekei közé, vagy számítógépes vírust juttatunk be az agy szoftverébe, annak nem lehet jó kimenetele.
És bizony a kezdetekben, leghamarabb ez a hangulatra nyomja rá a bélyegét.

Vagyis a szivárgó bélnyálkahártya rendezése, a vér-agy gát megerősítése és annak elősegítése, hogy az agy tisztulását szorgalmazó élettani rendszerek jobban működjenek, ésszerű lépés.

A bél-agy tengely pedig azt jelenti, hogy a bél rendkívül bonyolult idegrendszere folyamatos és kiterjedt kölcsönhatásban van az aggyal. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy az agy szabályozza a bélműködést.

A bél esetében egyértelmű, hogy a bél nagyon komolyan visszahat az agyra. És ebben az értelmezési keretben a bél kifejezés alatt a bélrendszert a benne lakó, a velünk társbérletben, vagy inkább szoros együttműködésben lévő mikróbák rendszerével, a mikrobiommal együtt kell értelmezni. Ideális esetben – és ezt még a témát igen komolyan kutató Nobel-díjas Ilja Mecsnyikov állapította meg – a bennünk élő mikroszkopikus lények legalább 50%-ának minket támogató, probiotikus jellegűnek kell lennie!

Minél nagyobb a bélrendszerünkben a minket támogató, nekünk segítő baktériumok aránya, annál jobban vagyunk. Nem utolsó sorban ezek a baktériumok az agy működéseit is nagyon komolyan befolyásolják.

És mivel tudunk nekik leginkább kedvezni? Azzal, ha a lakhatásukat – all inclusive, azaz minden igényt maximálisan kielégítő módon – biztosítjuk.
Erre pedig azok a poliszacharidok kiemelkedő módon alkalmasak, melyeket a gyógygombák tartalmaznak.

Összegezve: a gyógygombákkal nem csak a bélnyálkahártya és a vér-agy gát élettani állapotát tudjuk javítani, stabilizálni, hanem a mikrobiom optimális egyensúlyának kialakítását és fenntartását is támogatni tudjuk.

Mi a megoldás?

Az ajánlást, hogy ebben milyen eszközök állnak rendelkezésre, kérje itt.
 
Dr. Czinege László

Az exjuvantibus.hu újszerű értelmezésében:
Ha velem tart és megszívleli a tanácsaimat, elégedett lesz szervezete javuló állapotával.

Jó egészséget kívánva,
Dr. Czinege László
orvos – természetgyógyász